Gallisch Brabant

Wereld van toponiemen

Dit boek neemt de lezer mee op een verrassende ontdekkingstocht doorheen de Brabantse wereld uit de oudheid, tussen Dender en Dijle, en vanaf de Schelde tot de Dijlebronnen. Hierbij wordt duidelijk dat de Nerviërs er een rijke en diverse beschaving op nahielden. Hun territorium lag bezaaid met steden en dorpen, haventjes, sacrale sites, ijzerontginningsgebieden en enkele steenkapperijen, meerdere necropolen en indrukwekkend goed verdedigde grensgebieden.

De bestaande kennis over de oudheid in België en omliggende landen wordt hiermee volledig overhoop gehaald. Brussel bestond immers als volwaardige stad in de oudheid. Leuven kreeg vorm als sacraal heiligdom aan de monding van de Voer in de Dijle lang voor de aankomst van de Romeinen. Galliërs begroeven, net zoals hun tijdgenoten de Etrusken, hun overledenen in uitgestrekte necropolen, heuse dodendorpen. De meeste hiervan, bijvoorbeeld Meise of de Ukkelse necropool, zijn tot op heden niet ontdekt door de archeologen.

Uit nieuwsgierigheid werden tevens enkele sites buiten Brabant verkend: de archeologische sites Ribemont-sur-Ancre in Frankrijk en Le Mormont in Zwitserland bijvoorbeeld. Maar ook het Belgische kustgebied en de Gallo-Romeinse stad Tongeren, die ongetwijfeld ouder is dan vandaag gedacht. Zelfs de Carnuten, het mythische gebied waar jaarlijks druïden vanuit heel Gallië naartoe trokken, krijgt vorm dankzij de eindeloos fascinerende toponiemen.

Dit boek is rijk geïllustreerd met authentieke topografische kaarten en plannen uit de 16de tot 19de eeuw, met foto’s, oude prentkaarten en zelf getekende plattegronden. De natuur en het landschap vormen zo een uitermate boeiend archief, waaraan archeologen, historici, antropologen, milieukundigen en iedere liefhebber van deze fascinerende wereld hun hart kunnen ophalen.



Nu te bestellen ! Beschikbaar sinds 1 november 2021.


Het boek 'Gallisch Brabant. Wereld van toponiemen' is volledig in kleur gedrukt, met hardcover. Het telt 448 blz en de prijs bedraagt 48 euro.


Van Bornem, over Brussel tot Villers-la-Ville, van Rijndelta tot de Middellandse Zee, overal blijken de toponiemen te onthullen hoe de mensen in de oudheid leefden, hoe hun dorpen en steden eruit zagen, waar ze voedsel of grondstoffen vandaan haalden en hoe ze in het landschap ruimte voorzagen voor hun goden.












Zelfs de mythische Carnuten in Frankrijk in de regio van Chartres en Orléans zijn niet langer mythisch dankzij de verrassend goed bewaard gebleven plaatsnamen uit de brons- en/of ijzertijd!

20/06/2021

Gallisch Brabant

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x