Wandelingen

Nieuwe wandeling gepland tijdens de verenigingenmarkt te Overijse, i.s.m. de heemkundige kring de Beierij van IJse v.z.w. 

Afspraak zaterdag 26 augustus 2023 aan de stand van de heemkundige kring!

Onze kring zal aanwezig zijn met een stand vol heemkundige info, boekjes en enthousiaste bestuursleden. Wens je meer informatie over onze activiteiten, mis je nog een tijdschrift of boek in uw collectie, ben je kandidaat-lid van de Beierij of gewoon uit op een leuke heemkundige babbel? Onze stand is te vinden in het begin van de Stationstraat, tegenover de Sint-Martinuskerk en vlakbij ons archief in de Bonten Os.

En bereid u voor, want iedereen kan deelnemen aan een spannende kwis over… jawel de geschiedenis van Overijse. Er zijn prachtige prijzen te winnen!

Om 11 uur en om 14u30 stipt vertrekt aan onze stand ook een korte wandeling doorheen het dorp met als gids Djamila Timmermans. Thema: Hoe zag het oude Overyssche er uit? We gaan op zoek naar de oude dorpswallen, de oorsprong van het kasteel van IJse, de vroegere loop van de rivier de IJse en niet in het minst, naar de oudst gekende burcht van het dorp, de Borcht van de Heren van IJse uit de 11de-12de eeuw. De tocht duurt naar schatting een uur. Wie meewandelt zal zeker nog meer gewapend aan de Beierijkwis kunnen meedoen.

Inschrijving voor de wandeling kan via djamila@beierij.be. De groep wordt om praktische redenen telkens beperkt tot 20 deelnemers.



Wandelen langs de dorpswallen van Overijse

20 augustus 2021

Enkele weken geleden kreeg ik de vraag van een kennis van me om voor een groepje ‘Ondernemers voor ondernemers’ een wandeling te gidsen doorheen Overijse en langs de vele plaatsnamen die het dorp rijk is.

Het werd een tocht langsheen de oude dorpswallen van het dorp, amper nog zichtbaar, maar duidelijk terug te vinden dankzij de gewoonte van de voorouders om het landschap in woorden vast te leggen. De binnenwallen met de Scheidhaagstraat, het Kadoinke, de Losweg, de verschillende dorpspoorten, de buitenste haagwallen met ondermeer de porte de Bestume, Ter Geyten en Ter Nood met de imposante waterburcht van de heren van IJssche kwamen allemaal opnieuw tot leven. Onderweg herontdekten de wandelaars het dorpsplein uit de 17de eeuw met zijn verdwenen Vrijheidshalle en Kardinaal, een overdekte stalplaats voor koetsen (van het Bretoens cardi ‘stalling voor rijtuigen of karren’ en nale ‘lang’). Het werd ook duidelijk hoe grootschalig de waterwerken moeten geweest zijn rondom de Swaenepoel, het uitgestrekte watergebied aan de wijk ‘Leegheid’ langs de IJserivier: tussen 1700 en 1745 lieten de heren van Horne die Overijse toen bestuurden, de IJserivier recht trekken en werd de Swaenepoel omgegraven tot meerdere grote kasteelvijvers. Wellicht een prestigeproject teneinde het prinsdom van Horne (ontstaan in 1677) meer pracht en praal te geven.

Achteraf volgde nog een gezellige babbel met verfrissende drank. Zeker voor herhaling vatbaar!

De Borrestraat, één van de oudste holle wegen van Overijse. Een toegangsweg tot het dorp vanaf de zuidoostelijke buitenpoort Ter Geyten richting moerassige IJsevallei en het dorpscentrum.

Wandelingen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x