Wandelingen

Wandelen langs de dorpswallen van Overijse

20 augustus 2021

Enkele weken geleden kreeg ik de vraag van een kennis van me om voor een groepje ‘Ondernemers voor ondernemers’ een wandeling te gidsen doorheen Overijse en langs de vele plaatsnamen die het dorp rijk is.

Het werd een tocht langsheen de oude dorpswallen van het dorp, amper nog zichtbaar, maar duidelijk terug te vinden dankzij de gewoonte van de voorouders om het landschap in woorden vast te leggen. De binnenwallen met de Scheidhaagstraat, het Kadoinke, de Losweg, de verschillende dorpspoorten, de buitenste haagwallen met ondermeer de porte de Bestume, Ter Geyten en Ter Nood met de imposante waterburcht van de heren van IJssche kwamen allemaal opnieuw tot leven. Onderweg herontdekten de wandelaars het dorpsplein uit de 17de eeuw met zijn verdwenen Vrijheidshalle en Kardinaal, een overdekte stalplaats voor koetsen (van het Bretoens cardi ‘stalling voor rijtuigen of karren’ en nale ‘lang’). Het werd ook duidelijk hoe grootschalig de waterwerken moeten geweest zijn rondom de Swaenepoel, het uitgestrekte watergebied aan de wijk ‘Leegheid’ langs de IJserivier: tussen 1635 en 1677 lieten de heren van Horne die Overijse toen bestuurden, de IJserivier recht trekken en werd de Swaenepoel omgegraven tot meerdere grote kasteelvijvers. Wellicht een prestigeproject teneinde het plan van de Hornes om Overijse tot prinsdom van Horne te laten verheffen (wat gebeurde in 1677) meer pracht en praal te geven.

Achteraf volgde nog een gezellige babbel met verfrissende drank. Zeker voor herhaling vatbaar!

De Borrestraat, één van de oudste holle wegen van Overijse. Een toegangsweg tot het dorp vanaf de zuidoostelijke buitenpoort Ter Geyten richting moerassige IJsevallei en het dorpscentrum.

Wandelingen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x