Voordrachten

Lezing en boekvoorstelling over ‘Plaatsnamen tussen Dender en Dijle, relicten uit de oudheid’

i.s.m. de heemkundige kring de Beierij van IJse

Graag neem ik u tijdens deze voordracht mee op een ontdekkingstocht door Overijse, het vroegere Isca, langs onder andere de oude omwallingen, de grote toegangswegen tot het dorp via den Bisdom, Maleizen en de Loensdelle op weg naar de imposante waterburcht van de heren van IJse.

Maar wat in Overijse bestaat, zou ook in de rest van het land moeten te vinden zijn. Deze voordracht is dan ook de gelegenheid om het nieuwe boek over de plaatsnamen in het gebied tussen Dender en Dijle voor te stellen: ‘Gallisch Brabant, wereld van toponiemen’. Brussel bestond als volwaardige stad in de oudheid. Leuven kreeg vorm als sacraal heiligdom aan de monding van de Voer in de Dijle lang voor de aankomst van de Romeinen. Galliërs begroeven, net zoals hun tijdgenoten de Etrusken, hun overledenen in uitgestrekte necropolen, heuse dodendorpen. De meeste hiervan, bijvoorbeeld Meise of de Ukkelse necropool, zijn tot op heden niet ontdekt door de archeologen.

Hoe deze dorpen en steden er concreet uitzagen, zal allemaal aan bod komen tijdens de geplande voordracht, voorzien van bijhorende kaarten en illustraties.

Wanneer: Dinsdag 23 november 2021, om 20u in Dru!f. Toegang gratis voor Beierijleden, 5 euro voor niet-leden. Graag uw deelname bevestigen via djamila@beierij.be vóór 20 november.


Intussen is de lezing voorbij en kon deze, ondanks covid en met mondmaskers, toch nog veilig doorgaan. Het werd een prettige avond met een erg aandachtig publiek, en ikzelf heb er alvast veel plezier aan beleefd  .

Met dank aan de heemkundige kring de Beierij die dit mogelijk maakte!


Lezing 'Gallisch Brabant, toponymisch belicht', in aansluiting bij het vak Naamkunde.

Wanneer: Donderdag 12 mei 2022, om 16 u, faculteit Letteren, K.U. Leuven.{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x